W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Leśne grzyby w oliwie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Leśne grzyby w oliwie

Leśne grzyby w oliwie

Francusko-włoska odmiana naszych grzybków w occie - można je jeść jako dodatek do mięsa, jako sos do spaghetti lub element risotta.

Kraj pochodzenia: Francja/Włochy

Liczba porcji: 2 słoje

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mieszanych leśnych grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki (1/2 litra) białego octu winnego
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren jałowca
  • mniej więcej 3 szklanki (3/4 litra) oliwy z oliwek

Leśne grzyby w oliwie - Opis przyrządzania:

Grzyby przebieramy, ocieramy ściereczką z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki. Jeśli grzyby są spore, kroimy je w zgrabne ćwiartki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy pieprz, goździki i czosnek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wrzucamy grzyby. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy.
Osączamy grzyby starannie w czystej ściereczce, solimy i wkładamy do wysterylizowanych słoików.
Do każdego słoika wkładamy połowę orzechów, po 3 listki laurowe i 6 ziaren jałowca.
Zalewamy grzyby oliwą tak, by były całkowicie nią zakryte.
Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, bo oliwa nazbyt zgęstnieje) na 2 tygodnie, żeby wszystko ładnie się zmacerowało.
Zjadamy w przeciągu 2 miesięcy (nie powinno być z tym problemu).
Oliwy nie wylewamy - można na niej doskonale smażyć!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Leśne grzyby w oliwie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Leśne grzyby w oliwie przepisy:

  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)
    Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. *!*1905*!*) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.
  • Królik duszony w czerwonym winie
    Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.
  • Szybkie pikle z czerwonej cebuli
    Bardzo dobre pikle o wstrząsająco różowym kolorze. Tym górują nad innymi, że można je używać od razu, nie wymagają tzw. przegryzienia się.
  • Zupa grzybowa z porto
    W prostocie elegancja. Im więcej rodzajów grzybów, tym ciekawiej.


Podziel się linkiem:




Komentarze: