Francusko-włoska odmiana naszych grzybków w occie - można je jeść jako dodatek do mięsa, jako sos do spaghetti lub element risotta.
Kraj pochodzenia: Francja/WÅ‚ochy
Liczba porcji: 2 słoje
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Leśne grzyby w oliwie - Opis przyrządzania:
Grzyby przebieramy, ocieramy ściereczką z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki. Jeśli grzyby są spore, kroimy je w zgrabne ćwiartki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy pieprz, goździki i czosnek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wrzucamy grzyby. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy.
Osączamy grzyby starannie w czystej ściereczce, solimy i wkładamy do wysterylizowanych słoików.
Do każdego słoika wkładamy połowę orzechów, po 3 listki laurowe i 6 ziaren jałowca.
Zalewamy grzyby oliwą tak, by były całkowicie nią zakryte.
Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, bo oliwa nazbyt zgęstnieje) na 2 tygodnie, żeby wszystko ładnie się zmacerowało.
Zjadamy w przeciągu 2 miesięcy (nie powinno być z tym problemu).
Oliwy nie wylewamy - można na niej doskonale smażyć!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Leśne grzyby w oliwie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |