W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Leśne grzyby w oliwie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przetwory

Leśne grzyby w oliwie

A+ A-
Leśne grzyby w oliwie

Francusko-włoska odmiana naszych grzybków w occie - można je jeść jako dodatek do mięsa, jako sos do spaghetti lub element risotta.

Kraj pochodzenia: Francja/Włochy

Liczba porcji: 2 słoje

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Leśne grzyby w oliwie - Opis przyrządzania:

Grzyby przebieramy, ocieramy ściereczką z leśnych pozostałości, przycinamy nóżki. Jeśli grzyby są spore, kroimy je w zgrabne ćwiartki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Ocet wlewamy do garnka, dodajemy pieprz, goździki i czosnek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i wrzucamy grzyby. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy.
Osączamy grzyby starannie w czystej ściereczce, solimy i wkładamy do wysterylizowanych słoików.
Do każdego słoika wkładamy połowę orzechów, po 3 listki laurowe i 6 ziaren jałowca.
Zalewamy grzyby oliwą tak, by były całkowicie nią zakryte.
Słoiki zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki, bo oliwa nazbyt zgęstnieje) na 2 tygodnie, żeby wszystko ładnie się zmacerowało.
Zjadamy w przeciągu 2 miesięcy (nie powinno być z tym problemu).
Oliwy nie wylewamy - można na niej doskonale smażyć!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Leśne grzyby w oliwie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: