Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidory w kokosowym sosie - Opis przyrzÄ…dzania:
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki, a potem w paseczki.
PapryczkÄ™ chilli myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonka i nasion, kroimy w cienkie plasterki.
Strączki kardamonu roztłukujemy w moździerzu, odrzucamy suche łupinki, a same ziarenka jeszcze trochę rozgniatamy.
Do sporego rondla wlewamy olej i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, wrzucamy czosnek, imbir i papryczkę i smażymy, mieszając, aż troszkę zwiotczeją, ale nie zaczną się rumienić.
Dodajemy kardamon, mieloną kolendrę, kmin rzymski, turmerik, cukier i łyżeczkę soli, mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory. 3 pomidory siekamy, resztę kroimy horyzontalnie na pół. Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.
Do podsmażonych przypraw wrzucamy posiekane pomidory i dolewamy szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając.
Teraz do sosu wkładamy połówki pomidorów, przekrojoną stroną do spodu.
Dusimy pomidory przez kilka minut, po czym odwracamy każdą połówkę.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i dolewamy mleko kokosowe. Bardzo delikatnie mieszamy - raczej sam sos wokół połówek pomidorów, niż całe danie - i gotujemy jeszcze kilka minut, aż pomidory będą bardzo miękkie, prawie rozpadające się.
"Na wydaniu" posypujemy danie listkami świeżej kolendry. Podajemy raczej na ciepło, niż gorąco - smak kokosa jest wówczas wyraźniejszy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidory w kokosowym sosie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |