Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (Wariacja na temat sosu remoulade), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.
Kraj pochodzenia: Południe USA
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażone zielone pomidory - Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy horyzontalnie tak, żeby z każdego uzyskać 4 plastry równej grubości mniej więcej 1 cm (zewnętrzne plastry odrzucamy).
Przygotowujemy 3 płaskie miseczki. Do jednej wsypujemy 1/2 szklanki mąki, do drugiej resztę mąki, kaszę kukurydzianą i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy; w trzeciej miseczce rozbełtujemy razem jajko i maślankę.
Plastry pomidorów obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w maślance z jajkiem, na koniec starannie obtaczamy w mące z kaszą.
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu i wlewamy tyle oleju, żeby sięgał na wysokość 1 cm.
Kiedy olej będzie gorący, wkładamy po kilka plastrów pomidorów na raz i smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron.
Usmażone pomidory osączamy z tłuszczu, a na patelnię wkładamy kolejne, i tak aż do skutku.
Pomidory podajemy na sałacie, z sosem remoulade. Jemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Smażone zielone pomidory: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |