W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z cukinii i bazylii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z cukinii i bazylii

Zupa z cukinii i bazylii

Szalenie prosta, lekka zupa z przerośniętej cukinii. Jeśli dysponujemy akurat cukinią-monstrum, to przed gotowaniem pozbawiamy ją pestek i włóknistego wnętrza. Jeśli mamy cukinie ciut mniejsze, można kroić je w całości, ale bez skórki, która w większych egzemplarzach bywa gorzka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 średnie cukinie o wadze razem około 600g + 2 młodziutkie cukinie (do ozdoby)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1/2 l wywaru warzywnego (może nieco więcej)
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • garść listków bazylii + kilka do ozdoby
  • sok z cytryny

Zupa z cukinii i bazylii - Opis przyrządzania:

Większe cukinie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w sporą kostkę. Małe cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i wlewamy doń 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kostki cukinii i czosnek i smażymy chwilę, mieszając.
Kiedy cukinia zacznie się robić przezroczysta, dolewamy wywar, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień. Rondel przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 15 minut - aż cukinia zacznie się rozpadać.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Wrzucamy malutkie cukinie, te pokrojone w plasterki, i smażymy, mieszając, aż zaczną się lekko złocić. Zdejmujemy z ognia.
Do miękkiej już cukinii dolewamy mleko skondensowane, i dodajemy garść opłukanych listków bazylii. Zupę miksujemy, aż powstanie gładkie piure - na wierzchu utworzy się gęsta piana. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy jeszcze trochę wywaru warzywnego.
Doprawiamy zupę do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
Nalewamy zupę do ogrzanych talerzy, łyżką nakładamy pianę, która powstała przy miksowaniu. Posypujemy każdą porcję plasterkami usmażonej cukinii i ozdabiamy listkiem bazylii. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa nieźle nadaje się dla gości, zwłaszcza jeśli podamy ją w filiżankach - można ją wówczas nazwać "cappuccino z cukinii", do czego upoważnia nas gęsta mleczna pianka na wierzchu...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa z cukinii i bazylii: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: