Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).
Kraj pochodzenia: Liban?
Liczba porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Libański sos pomidorowy - Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a potem do zimnej wody. Zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek wraz z kminem rzymskim. Smażymy, mieszając, aż czosnek zrobi się transparentny, ale jeszcze nie rumiany.
Dorzucamy pomidory, dodajemy miód, ocet i imbir, solimy i pieprzymy, mieszamy.
Gotujemy sos na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje - przy tej ilości pomidorów będzie to trwało co najmniej pół godziny. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzamy również pod kątem doprawienia, i - jeśli trzeba - dodajemy sól, pieprz, może trochę miodu lub octu, w zależności od rodzaju pomidorów, i tego, co nam smakuje.
Gotowy wrzący sos wlewamy do wysterylizowanego słoika, zakręcamy i ustawiamy do góry nogami.
Kiedy sos wystygnie, wycieramy słoik z lepkich zacieków i naklejamy odpowiednią naklejkę, żeby się nam nie pomylił z innymi pomidorowymi sosami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Libański sos pomidorowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |