W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem

Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem

Przyjemna kremowa zupa z minimalnej ilości składników.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600g ziemniaków na piure
  • cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szklanki wywaru z warzyw
  • 100g dobrego sera cheddar
  • mały pęczek szczypiorku

Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu, wkładamy masło i rozgrzewamy. Na gorące wrzucamy ziemniaki i cebulę i smażymy kilka minut, mieszając. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut - zaglądamy raz czy drugi, czy się za bardzo nie przyrumieniają (wówczas mieszamy i skrapiamy wodą lub dodajemy ciut więcej masła).
W tym czasie ścieramy cheddar na grubej tarce, zaś szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Do podduszonych ziemniaków dolewamy 2 szklanki wywaru warzywnego. Zagotowujemy i gotujemy na niedużym ogniu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać.
Zupę trochę studzimy (żeby się nie poparzyć) i miksujemy w blenderze na zupełnie gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta (lub potrzebujemy nakarmić nią bardzo głodne osoby), dolewamy więcej wywaru.
Przelewamy zupę z powrotem do garnka i stawiamy na ogniu. Kiedy będzie bardzo gorąca, wrzucamy ser i połowę siekanego szczypiorku. Podgrzewamy, mieszając, aż ser sie zupełnie rozpuści. Solimy i pieprzymy do smaku.
Gotową zupę posypujemy resztą szczypiorku i podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem przepisy:

  • Ziemniaczana zupa z serem
    Bardzo zimowa, bardzo rozgrzewająca zupa z miło chrupiącym dodatkiem orzechowo-selerowej salsy (czy jak tam by to nazwać...).
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.
  • Zupa ze słodkich ziemniaków i gruszek
    Oryginalna, słodkawa w smaku zupa o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Idealna na przyjęcie w stylu fusion.
  • Zupa śliwkowo-pomidorowa
    Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).


Podziel się linkiem:




Komentarze: