W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"

Włoska "mollica" to po prostu pokruszony drobno chleb przysmażony na maśle lub oliwie. Włosi często posypują nim makaron, dodając tym samym nowy wymiar do zwykłej pasty - zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Z lekko podduszoną włoską kapustą, czosnkiem i odrobiną śmietany uzyskujemy pastę, która pozwoli nam dotrwać do letnich sosów pomidorowych...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty (średniej wielkości)
  • 300 g spaghetti
  • 2 kromki wiejskiego chleba (typu ciabatta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 50 g świeżo startego parmezanu

Spaghetti z włoską kapustą i "mollica" - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Płuczemy, osuszamy i cienko szatkujemy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chleb kroimy w kawałki i miksujemy w malakserze, aż powstaną drobne okruszki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Wsypujemy chlebowe okruszki, dodajemy szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i smażymy, często mieszając, aż okruszki będą dobrze złote. Zdejmujemy z ognia.
Na drugiej, większej i głębszej patelni rozgrzewamy resztę masła. Dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i smażymy, mieszając, aż paski kapusty zwiędną, czyli jakieś 4 do 5 minut. Dolewamy kilka łyżek wody, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty, aż kapusta będzie niemal miękka. Odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy z warzywa nadmiar wody. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy masą świeżo zmielonego pieprzu.
Zanim odcedzimy makaron, odlewamy z garnka 1/2 szklanki wody od gotowania i wlewamy ją do kapusty. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z kapuścianym sosem. Mieszamy, żeby się dobrze wszystko połączyło, wsypujemy połowę sera i raz jeszcze mieszamy.
Przekładamy makaron na ogrzany półmisek, posypujemy przyrumienionymi okruszkami i posypujemy resztą sera.
Podajemy bez zbędnej zwłoki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z włoską kapustą i "mollica": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z włoską kapustą i "mollica" przepisy:

  • Spaghetti z włoską kapustą
    Zimowa wersja spaghetti, dobra na mrozy. W końcu przecież przyjdzie zima...
  • Czeski gulasz z kiszoną kapustą
    Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!
  • Spaghetti z brokułami i orzechami
    Szybko, zdrowo i smacznie - interesująca kombinacja makaronu, chrupkich orzechów, kremowego sera i brokułów. Pamiętajcie tylko, żeby nie rozgotować warzyw, bo będą wodniste, szare i ogólnie paskudne!
  • Moje ukochane wytrawne spaghetti
    Intensywne, słone spaghetti z dużą ilością czosnku, pochodzące z regionu Veneto (w mojej wersji). Wiem, że do makaronu z rybnym sosem nie podaje się parmezanu, ale w tym przypadku warto zrezygnować z doktrynerstwa, bo akurat to danie lepsze jest z serem, niż bez. Naprawdę serdecznie polecam!
  • Spaghetti z szynką Spaghetti z szynką
    Wariacja na temat sosu carbonara - tym razem bez jajek, za to z szynką i białym winem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: