W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z włoską kapustą i "mollica"

Włoska "mollica" to po prostu pokruszony drobno chleb przysmażony na maśle lub oliwie. Włosi często posypują nim makaron, dodając tym samym nowy wymiar do zwykłej pasty - zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Z lekko podduszoną włoską kapustą, czosnkiem i odrobiną śmietany uzyskujemy pastę, która pozwoli nam dotrwać do letnich sosów pomidorowych...

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka wÅ‚oskiej kapusty (Å›redniej wielkoÅ›ci)
  • 300 g spaghetti
  • 2 kromki wiejskiego chleba (typu ciabatta)
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 70 g masÅ‚a
  • 3 Å‚yżki gÄ™stej Å›mietany
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu

Spaghetti z włoską kapustą i "mollica" - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Płuczemy, osuszamy i cienko szatkujemy.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Chleb kroimy w kawałki i miksujemy w malakserze, aż powstaną drobne okruszki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez minutę. Wsypujemy chlebowe okruszki, dodajemy szczyptę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu i smażymy, często mieszając, aż okruszki będą dobrze złote. Zdejmujemy z ognia.
Na drugiej, większej i głębszej patelni rozgrzewamy resztę masła. Dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i smażymy, mieszając, aż paski kapusty zwiędną, czyli jakieś 4 do 5 minut. Dolewamy kilka łyżek wody, przykrywamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty, aż kapusta będzie niemal miękka. Odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy z warzywa nadmiar wody. Dodajemy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy masą świeżo zmielonego pieprzu.
Zanim odcedzimy makaron, odlewamy z garnka 1/2 szklanki wody od gotowania i wlewamy ją do kapusty. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z kapuścianym sosem. Mieszamy, żeby się dobrze wszystko połączyło, wsypujemy połowę sera i raz jeszcze mieszamy.
Przekładamy makaron na ogrzany półmisek, posypujemy przyrumienionymi okruszkami i posypujemy resztą sera.
Podajemy bez zbędnej zwłoki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z włoską kapustą i "mollica": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: