W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym

Dużo dojrzałych pomidorów w ogrodzie? Kremowy sos z pieczonych pomidorów z dodatkiem świeżej czerwonej papryki to doskonały i oryginalny sposób na wykorzystanie błogosławionego nadmiaru!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 400 g makaronu penne
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • parmezan

Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pomidory kroimy w ćwiartki. Paprykę grubo siekamy, usuwając gniazda nasienne i pestki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Warzywa wkładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy, mieszamy i wykładamy na żaroodporny półmisek lub blachę do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić (w połowie pieczenia mieszamy). Kiedy warzywa się pieką, gotujemy penne al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy makaron jest ugotowany, wyjmujemy warzywa z piekarnika. Na blachę wlewamy kwaśną śmietanę i mieszamy z sosem powstałym przy pieczeniu, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem. Podajemy ze startym świeżym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Penne z kremowym sosem pomidorowo-paprykowym przepisy:

  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
  • Penne z pomidorami i Taleggio
    Wspaniała letnia pasta, w której główną rolę odgrywają pomidory - muszą zatem być naprawdę pierwszej jakości i nie ma co oszukiwać się szklarniowymi...
  • Penne z pieczonymi pomidorami i kozim serem
    Wyjątkowo udany makaron - pomidory pieczone w piekarniku stają się głębsze w smaku, zaś kozi camembert pod wpływem ciepła mięknie i rozpuszcza się w przyjemny dla podniebienia sposób.
  • Zupa z pieczonych warzyw
    Świetna zupa na koniec lata - upieczone pomidory i papryka mają niezwykle skoncentrowany smak i dużo naturalnej słodyczy.
  • Sardyńskie penne Sardyńskie penne
    Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.




Podziel się linkiem:


Komentarze: