W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Spaghetti z wędzonym jesiotrem

Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150g spaghetti
  • 300g wÄ™dzonego jesiotra
  • 4 Å‚yżki oliwy plus wiÄ™cej do podania
  • Å‚yżka listków Å›wieżego majeranku

Spaghetti z wędzonym jesiotrem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy spory garnek z mocno osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie obieramy jesiotra ze skóry i wyjmujemy kręgosłup - ta wyjątkowo sympatyczna rybka pozbawiona jest ości!. Mięso dzielimy palcami na małe kawałeczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy rybę i smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na chwilkę na patelnię z rybą. Mieszamy, soląc i pieprząc z młynka do smaku - pieprzu raczej dużo!
Gotową pastę posypujemy jeszcze świeżym majerankiem i podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania, ale - tradycyjnie - bez sera. Wino białe lub różowe.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z wędzonym jesiotrem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: