Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z wędzonym jesiotrem - Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek z mocno osoloną wodą. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W tak zwanym międzyczasie obieramy jesiotra ze skóry i wyjmujemy kręgosłup - ta wyjątkowo sympatyczna rybka pozbawiona jest ości!. Mięso dzielimy palcami na małe kawałeczki.
Na sporej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy rybę i smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się rumienić.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na chwilkę na patelnię z rybą. Mieszamy, soląc i pieprząc z młynka do smaku - pieprzu raczej dużo!
Gotową pastę posypujemy jeszcze świeżym majerankiem i podajemy natychmiast, z dodatkową oliwą do polania, ale - tradycyjnie - bez sera. Wino białe lub różowe.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z wędzonym jesiotrem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |