W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem

Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem

Przywiozłam z Włoch fantastyczną ricottę! Bardzo się przydała w tym przepisie, znalezionym w jakimś włoskim czasopiśmie kulinarnym. Dodatek groszku i fasolki jest mój własny...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g zielonej fasolki
  • 300 g drobnego makaronu farfalle (małe motylki lub kokardki)
  • 150 g świeżej ricotty
  • 4 łyżki startego sera pecorino plus więcej do podania
  • 100 g mrożonego groszku
  • oliwa z oliwek
  • świeży majeranek

Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Fasolkę przycinamy z obu końców, płuczemy i kroimy w centymetrowe kawałki.
Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po kilku minutach gotowania, do makaronu dorzucamy fasolkę.
Głęboką patelnię stawiamy na niezbyt dużym ogniu. Wrzucamy ricottę, rozgniecioną widelcem, dodajemy 4 łyżki tartego pecorino. Z garnka z gotującym się makaronem nabieramy łyżkę wazową wody i wlewamy do ricotty. Mieszamy i podgrzewamy, aż z serów i wody powstanie sos - czasem udaje się uzyskać jednolitą konsystencję, a czasem nie - na smak nie ma to wpływu...
Kiedy makaron i fasolka będą już niemal ugotowane, na patelnię z sosem z ricotty wrzucamy nierozmrożony groszek i mieszamy, zwiększając nieco ogień.
Teraz odcedzamy na sicie makaron z fasolką i też wrzucamy na patelnię. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy listkami majeranku, starannie mieszamy i natychmiast podajemy na stół, w towarzystwie dodatkowego tartego pecorino oraz butelki z oliwą do polania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Farfalle z ricottą, fasolką i groszkiem przepisy:

  • Farfalle z krewetkami i szafranem
    Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
  • Farfalle z pieczarkami i groszkiem
    Makaronowe motylki z treściwym sosem na bazie śmietany. Jeśli nie mamy świeżego groszku, ten mrożony doskonale się nada.
  • Linguine z brokułami i ricottą
    Bardzo wygodne danie, bo makaron i brokuły gotuje się w jednym garnku. Tak więc i kolacja szybko (i całkiem zdrowa, jeśli nie wspomnimy o śmietanie...) i zmywania mało. Same korzyści.
  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
  • Penne z sosem szpinakowo-serowym
    Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.


Podziel się linkiem:




Komentarze: