W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Azjatycki makaron z sosem sezamowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Azjatycki makaron z sosem sezamowym

Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.

Kraj pochodzenia: Daleki Wschód

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) chińskiego makaronu jajecznego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej (azjatyckiej lub tahini)
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • łyżka octu ryżowego
  • 1 1/2 łyżki oleju sezamowego

Azjatycki makaron z sosem sezamowym - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokim rondlu (lub patelni) mieszamy czosnek, pastę sezamową, sos sojowy, wino ryżowe (lub sherry), ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodajemy 4 łyżki wody, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do rondla z sosem i starannie, choć szybko, mieszamy.
Podajemy natychmiast, w głębokich talerzach.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Azjatycki makaron z sosem sezamowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Azjatycki makaron z sosem sezamowym przepisy:

  • Sałatka z makaronu ryżowego z krewetkami
    Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.
  • Makaron soba w sosie sezamowym
    Sporo w tym przepisie egzotycznych składników - ale popularność kuchni japońskiej wybuchła w ostatnich latach jak supernowa i łatwiej dostać w osiedlowym sklepiku algi nori, niż kostkę prawdziwego masła... Taki makaron możemy podawać na ciepło lub - bardziej tradycyjnie - na zimno, tak czy owak jest bardzo dobry.
  • Krewetki smażone w makaronie
    Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Sałatka z sezamowym kurczakiem
    Smaczna i zdrowa sałatka z kurczaka, warzyw i chińskiego makaronu. Lekki lunch lub kolacja.


Podziel się linkiem:




Komentarze: