Nie wiem, czyj to przepis, ale chyba Nigela Slatera... Znalazłam go nabazgranym na świstku wśród miliona wycinków kulinarnych. Błyskawiczny, wegetariański, doskonały. W przepisie pojawia się pasta sezamowa - zapewne powinna być azjatycka, ale jakoś nie mogę jej znaleźć nawet w etnicznych sklepach, używam więc śródziemnomorskiej tahini.
Kraj pochodzenia: Daleki Wschód
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Azjatycki makaron z sosem sezamowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W głębokim rondlu (lub patelni) mieszamy czosnek, pastę sezamową, sos sojowy, wino ryżowe (lub sherry), ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodajemy 4 łyżki wody, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, mieszając.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do rondla z sosem i starannie, choć szybko, mieszamy.
Podajemy natychmiast, w głębokich talerzach.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Azjatycki makaron z sosem sezamowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Lipiec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |