W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)

Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) cebuli
  • 200 ml (niepełna szklanka) wytrawnego białego wina
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 100g chudego bekonu
  • kawałek żółtego sera typu gouda (do 100 g)
  • 2 jajka
  • łyżka kremowej śmietanki
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • duża bagietka

Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie półplasterki. Wkładamy cebulę do rondla, dodajemy wino i kminek oraz dużą szczyptę soli, takąż szczyptę cukru oraz sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, ogień zmniejszamy, po czym gotujemy cebulkę, aż płyn odparuje, czyli jakiś kwadrans. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Bekon kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli.
Ser ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i śmietanę, rozbijamy widelcem na gładką masę i dodajemy do cebuli.
Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Wszystko razem starannie mieszamy.
Bagietkę ostrożnie kroimy wzdłuż na połówki równej grubości. Wydłubujemy wnętrze (możemy je ususzyć i przerobić na tartą bułkę), po czym napełniamy je masą cebulową.
Wstawiamy napełnione bagietki do nagrzanego pieca i pieczemy przez mniej więcej 10 minut, aż ser się stopi, a bagietka jeszcze nie przypali.
Podajemy na gorąco, koniecznie z butelką wina w obojętnym kolorze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012) przepisy:

  • Dziwna zupa
    Hm. No naprawdę to jest dziwna zupa - z cebulą gotowaną w mleku, boczkiem i grzankami... Ale właściwie czemu nie? O tej porze roku mam poczucie, że wszystko mi się już znudziło i trzeba próbować nowości.
  • Omlet Tex-Mex
    Świetne danie na wakacyjne śniadanie, ale i na lunch takim omletem zapewne nikt nie pogardzi, wystarczy podać doń miskę sałaty i jakąś salsę.
  • Tarta z cebulą i jabłkami
    Znakomita tarta kolacyjna, z jabłkami, cebulką, boczkiem i serem. Czyż zawsze musi być szarlotka?
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Niby-francuska zupa cebulowa Niby-francuska zupa cebulowa
    Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: