W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z porami i cheddarem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanki z porami i cheddarem

Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kromki chleba typu ciabatta lub na zakwasie
  • 2 pory
  • łyżka masła
  • 150 g dobrego cheddara
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • surowe żółtko
  • łyżeczka bardzo ostrej musztardy (lub sproszkowanej gorczycy)
  • ostra papryka do smaku
  • trochę piwa

Grzanki z porami i cheddarem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Chleb wkładamy do tostera i lekko opiekamy, możemy też leciutko zrumienić pieczywo pod opiekaczem.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone liści. Kroimy pory wzdłuż na pół i starannie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Osączamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pory i smażymy na małym ogniu, mieszając, aż zmiękną, czyli jakieś 5-7 minut.
Ser ścieramy na grubej tarce i mieszamy w misce z sosem Worcestershire, żółtkiem, musztardą i taką ilością ostrej papryki, jaka nas zadowoli.
Do sera z dodatkami dodajemy uduszone pory i tyle piwa (mniej więcej 2-3 łyżki), żeby powstała pasta, którą da się posmarować grzanki.
Pastę serową dzielimy sprawiedliwie między przygotowane grzanki i kładziemy na blaszce. Wsuwamy pod rozgrzany opiekacz i grillujemy, aż ser się stopi i zacznie przyrumieniać.
Podajemy na gorąco, jako dodatek do zupy lub reszty piwa (świetne z kieliszkiem różowego wina).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Grzanki z porami i cheddarem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: