Miła zimowa zielona zupka z mrożonych brokułów - a w czasie, gdy w północnych krajach zamiera wegetacja, każdy zielony odcień na talerzu jest niczym promyk nadchodzącej wiosny... To poetycznie, a praktycznie - jeśli do zupy damy grzanki z serem, to mamy kompletny lunch.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem z brokułów z serem gruyere - Opis przyrządzania:
CebulÄ™ i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na niedużym ogniu, mieszając, przez 5 minut - aż cebula się zeszkli i zmięknie, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i zagotowujemy (na większym ogniu). Wrzucamy brokuły (prosto z zamrażarki, a jeśli mamy świeże, to umyte i podzielone na różyczki, łodyga pokrojona w kostkę) i gotujemy jakieś 10 minut, aż będą miękkie.
Wlewamy mleko i znów doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 minut, tym razem na małym ogniu, żeby nam nie wykipiało.
W tak zwanym międzyczasie kroimy ser w drobną kostkę.
Zupę miksujemy w blenderze lub przy pomocy ręcznego miksera - ambitni mogą jeszcze dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
Przelewamy do garnka (tego samego) i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem.
Podajemy bardzo gorącą, z kostkami gruyera rozdzielonymi sprawiedliwie między talerze.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Krem z brokułów z serem gruyere: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |