W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z brokułów z serem gruyere

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Krem z brokułów z serem gruyere

Miła zimowa zielona zupka z mrożonych brokułów - a w czasie, gdy w północnych krajach zamiera wegetacja, każdy zielony odcień na talerzu jest niczym promyk nadchodzącej wiosny... To poetycznie, a praktycznie - jeśli do zupy damy grzanki z serem, to mamy kompletny lunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 3 szklanki (3/4 litra) wywaru z kurczaka lub warzyw
  • 400-gramowa paczka mrożonych brokułów (lub tyle samo świeżych)
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g sera gruyere

Krem z brokułów z serem gruyere - Opis przyrządzania:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na niedużym ogniu, mieszając, przez 5 minut - aż cebula się zeszkli i zmięknie, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i zagotowujemy (na większym ogniu). Wrzucamy brokuły (prosto z zamrażarki, a jeśli mamy świeże, to umyte i podzielone na różyczki, łodyga pokrojona w kostkę) i gotujemy jakieś 10 minut, aż będą miękkie.
Wlewamy mleko i znów doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze 5 minut, tym razem na małym ogniu, żeby nam nie wykipiało.
W tak zwanym międzyczasie kroimy ser w drobną kostkę.
Zupę miksujemy w blenderze lub przy pomocy ręcznego miksera - ambitni mogą jeszcze dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
Przelewamy do garnka (tego samego) i podgrzewamy niemal do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy bardzo gorącą, z kostkami gruyera rozdzielonymi sprawiedliwie między talerze.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Krem z brokułów z serem gruyere: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Krem z brokułów z serem gruyere przepisy:

  • Zupa z brokułów z kozim serem
    Do tej kremowej, zimowej zupy możemy użyć dowolnego koziego sera - świetna jest z twarożkiem, bardziej wyrafinowana zaś z kozim camembertem. Możemy też pokroić twardy kozi ser w małą kostkę i wrzucić do zupy - też będzie pysznie.
  • Brokuły smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.
  • Brokuły zapiekane z cheddarem
    Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
  • Tagliatelle z wegetariańskim bolognese
    Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...


Podziel się linkiem:




Komentarze: