Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.
Kraj pochodzenia: Niemcy-Hesja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło - Opis przyrządzania:
Nastawiamy spory garnek osolonej wody.
Kapustę szatkujemy możliwie cienko, płuczemy na sicie.
Boczek kroimy w drobnÄ… kostkÄ™.
Cebule obieramy i kroimy w drobnÄ… kostkÄ™.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy kapustę - a kiedy woda w garnku (z kapustą) zagotuje się ponownie, kapustę odcedzamy i starannie otrząsamy z wody, po czym wkładamy do dużej miski i solimy.
Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy już będzie gorąca, wrzucamy boczek i smażymy chwilę, aż puści tłuszcz.
Na patelnię z boczkiem wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zarówno cebula, jak i boczek ładnie się zarumienią.
Wsypujemy na patelnię kminek, smażymy chwilę, po czym wlewamy olej, a po chwili ocet. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos - i wlewamy go prosto z patelni do miski z kapustą.
Sałatkę mieszamy, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i natychmiast podajemy. Do wieprzowiny, oczywiście.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |