W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło

Niemcy o kapuście wiedzą dużo - o zwykłej, o kiszonej, o czerwonej... Ta heska sałatka z białej kapusty jest przepyszna, doskonale pasuje do wszelkich dań z wieprzowiny (o której Niemcy wszak też sporo wiedzą) oraz do mielonych kotletów.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Hesja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (czyli 3/4 kg) białej kapusty
  • 100 g tłustego boczku
  • 3 cebule
  • płaska łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki białego octu winnego

Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło - Opis przyrządzania:

Nastawiamy spory garnek osolonej wody.
Kapustę szatkujemy możliwie cienko, płuczemy na sicie.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy kapustę - a kiedy woda w garnku (z kapustą) zagotuje się ponownie, kapustę odcedzamy i starannie otrząsamy z wody, po czym wkładamy do dużej miski i solimy.
Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy już będzie gorąca, wrzucamy boczek i smażymy chwilę, aż puści tłuszcz.
Na patelnię z boczkiem wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zarówno cebula, jak i boczek ładnie się zarumienią.
Wsypujemy na patelnię kminek, smażymy chwilę, po czym wlewamy olej, a po chwili ocet. Mieszamy, aż powstanie jednolity sos - i wlewamy go prosto z patelni do miski z kapustą.
Sałatkę mieszamy, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i natychmiast podajemy. Do wieprzowiny, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Niemiecka sałatka z kapusty na ciepło przepisy:

  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Niemiecka sałatka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.
  • Niemieckie knedle z bułki
    Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.


Podziel się linkiem:




Komentarze: