W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem

"Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka kalafiora
  • dorodna zielona papryka
  • czerwona cebula
  • 400 g wÄ™dzonego chudego boczku w cienkich plasterkach
  • 200 g sera cheddar
  • szklanka (czyli przeciÄ™tny sÅ‚oik) dobrego majonezu
  • 2 Å‚yżki gÄ™stej Å›mietany
  • 2 Å‚yżeczki cukru
  • Å‚yżka biaÅ‚ego octu winnego

Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem - Opis przyrządzania:

Kalafior dzielimy na drobne różyczki (łodygę odkładamy na później, przyda się zamiast kapusty do rosołu), wrzucamy na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Bardzo starannie otrząsamy z resztek wody.
Paprykę kroimy na pół, pozbawiamy ogonka, gniazda nasiennego i białych "żeberek". Starannie myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kosteczkę.
Cebule obieramy i również kroimy w drobna kostkę.
Dużą i płaską patelnię stawiamy na ogniu. Kiedy będzie gorąca, wkładamy kilka plastrów boczków i smażymy, na średnim ogniu, aż będą rumiane i chrupiące. W trakcie smażenia odlewamy wytapiający się tłuszcz, co ułatwia rumienienie się (a sam tłuszczyk przyda się przy innej okazji, na przykład do pieczenia kartofelków). Usmażone plastry boczku zdejmujemy z patelni na papier kuchenny, a na ich miejsce wkładamy kolejne. Odsączony z tłuszczu boczek studzimy i kruszymy na kawałki.
Cheddar kroimy w niezbyt dużą kostkę.
W dużej misce mieszamy kalafior, paprykę, cebulę, boczek i ser.
Mieszamy majonez, śmietanę, cukier i ocet winny na gładki sos, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Mieszamy sos z sałatką, miskę przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki - ale przed podaniem dobrze byłoby ją wyjąć i potrzymać w temperaturze pokojowej jakieś pół godzinki, żeby sałatka nie była lodowata.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem przepisy:

  • AmerykaÅ„ska saÅ‚atka z ziemniaków AmerykaÅ„ska saÅ‚atka z ziemniaków
    Bardzo udana sałatka z majonezowym sosem i dużą ilością surowych warzyw. To jest ten typ sałatki, którą ciężko przestać jeść.
  • SaÅ‚atka z ziemniaków z sosem chrzanowym
    Ciekawa kombinacja smaków. Sałatkę podajemy do pieczonego schabu lub dobrej, mocno uwędzonej szynki.
  • SaÅ‚atka kolacyjna z paluszków krabowych
    Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.
  • SaÅ‚atka "przedzimowa"
    To jest sałatka pod każdym względem warta uwagi - po pierwsze, naładowana jest witaminami (wszystkie te warzywa i owoce) i innymi dobrociami, typu właściwe tłuszcze (łosoś i orzechy), mikro- i makroelementy (burak, rzodkiewka) i inne takie (nie znam się na tym, ale coś tam słyszałam), a to szalenie przyda nam się przed zimą; po drugie - wykorzystujemy do niej rozmaite resztki, z którymi nie wiadomo, co zrobić; po trzecie - jest pyszna i bardzo kolorowa, najlepiej więc rozpogodzić nią jakiś szczególnie ponury jesienny dzionek.
  • Niemiecka saÅ‚atka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: