W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Błyskawiczny chowder

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Błyskawiczny chowder

Wersja "instant" popularnej w Stanach zupy. Chowder jest tak solidny, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy posiłek, zwłaszcza jeśli damy do niego kawałek świeżego chleba. Uwaga - dzieci to lubią! (możemy więc poprosić o pomoc w obieraniu, krojeniu i mieszaniu)

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • 175 g chudego wędzonego boczku lub bekonu
  • 700 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki śmietany

Błyskawiczny chowder - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler myjemy, przycinamy z obu końców i obieramy z "wąsów", po czym kroimy w cienkie plasterki.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kostkę, odcinając skórę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
W sporym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy boczek i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy cebule i seler i smażymy dalej, aż cebula zrobi się szklista.
Teraz dodajemy czosnek i ziemniaki i podsmażamy jeszcze, mieszając, przez minutę lub dwie.
Wlewamy wywar i doprowadzamy wszystko razem do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy zupę przez kwadrans, a w każdym razie do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy na sicie i dodajemy do zupy. Wlewamy także śmietanę - dobrze jest najpierw rozmieszać ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wówczas się nie zetnie - i dobrze mieszamy. Podgrzewamy niemal do wrzenia, po czym doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Zupę podajemy bardzo gorącą, w mroźny dzień.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Błyskawiczny chowder: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Błyskawiczny chowder przepisy:

  • Chowder z wędzonym dorszem
    Gęsta i treściwa zupa, która może stanowić cały posiłek, jeśli podamy ją ze świeżym żytnim chlebem lub czosnkową bagietką. Potem jakiś lekki deser i wszyscy będą najedzeni (czytaj: zadowoleni).
  • Chowder z kukurydzą i krewetkami
    Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Zupa ziemniaczana z rukolą
    Łagodna, rozgrzewająca zimowa zupa w przyjemnie jasnozielonym kolorze. Gotową zupę posypujemy jakimś dobrym serem, a i małe żytnie grzaneczki bardzo by tu pasowały.


Podziel się linkiem:




Komentarze: