Bardzo smaczna, lekko różowa w tonacji sałatka, którą możemy przygotować wcześniej. W ostatniej chwili mieszamy z sosem i podajemy z razowym chlebem.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka śledziowa z buraczkami - Opis przyrządzania:
Śledzie płuczemy z oleju pod strumieniem zimnej wody, osuszamy papierem kuchennym. Kroimy każdy filet w kawałki szerokości około 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie półplasterki. Kartofle kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skórki i też kroimy w kostkę - jeśli nie mamy akurat ugotowanych (a to wszak może się zdarzyć...), wkładamy 2 wyszorowane buraki do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, co potrwa mniej więcej godzinę. Wyjmujemy z garnka i studzimy w zimnej wodzie. Osuszamy i dopiero teraz obieramy ze skórki. Ogórki konserwowe obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę (ja wolę plasterki). Jabłko myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, a potem każdą ćwiartkę kroimy w poprzek w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy ze śledziami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Majonez mieszamy z jogurtem i koperkiem, po czym - chwilę przed podaniem - mieszamy z sałatką.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sałatka śledziowa z buraczkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |