W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie marynowane po fińsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie marynowane po fińsku

Śledzie marynowane po fińsku

Kto nie ma jeszcze po Świętach dość śledzi (ja na przykład nie mam), może da się skusić na te słodko-kwaśne, dobrze przyprawione rybki.

Kraj pochodzenia: Skandynawia

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 filetów śledziowych w oleju (na tacce)
  • 4 średnie czerwone cebule
  • 2 kształtne marchewki
  • kawałek imbiru (o długości 4 cm)
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren żółtej gorczycy
  • szklanka białego octu winnego
  • 150 g cukru

Śledzie marynowane po fińsku - Opis przyrządzania:

Śledzie obmywamy z oleju pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w równie cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Duży słój wyparzamy wrzącą wodą i wycieramy do sucha czystą ściereczką. Układamy śledzie w słoju warstwami, przesypując krążkami cebuli, marchewką, imbirem i przyprawami (listki laurowe, ziele angielskie gorczyca). Ocet wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmujemy ocet z ognia i studzimy. Jeśli płyn jest za kwaśny, dolewamy troszkę wody. Zimnym octem zalewamy śledzie. Słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Śledzie podajemy z gorącymi ziemniakami (mogą być pieczone, mogą w mundurkach) na obiad lub też ze świeżym razowym chlebem na przystawkę lub kolację.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie marynowane po fińsku: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Śledzie marynowane po fińsku przepisy:

  • Pikle z kalafiora
    Coś ostatnio w moich ekologicznych warzywkach za często pojawiają się kalafiory... Te pikle są znakomitym wyjściem z sytuacji kalafiorowego nadmiaru - łatwo się je robi, dobrze się przechowują i są bardzo smaczne (a w każdym razie ja je lubię). Możemy różyczki kalafiora ponabijać na wykałaczki i przyszpilić do kostek żółtego sera, możemy po prostu podać je w miseczce jako dodatek do zimnych mięs.
  • Daube - czyli prowansalski gulasz
    Najprostsza wersja popularnego na francuskim Południu dania. Doskonała potrawa na zimowe dni, rozgrzewająca i sycąca. Sos przepyszny.
  • Warzywa marynowane po włosku
    Klasyczny włoski sposób konserwowania letnich i jesiennych warzyw na zimę. Kilka takich słojów w spiżarni bardzo podnosi samoocenę!
  • Podstawowy wywar z wołowiny
    Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
  • Escabeche z muli
    Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: