Kto nie ma jeszcze po Świętach dość śledzi (ja na przykład nie mam), może da się skusić na te słodko-kwaśne, dobrze przyprawione rybki.
Kraj pochodzenia: Skandynawia
Liczba porcji: 6-12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Śledzie marynowane po fińsku - Opis przyrządzania:
Śledzie obmywamy z oleju pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą. Odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie plasterki. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w równie cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Duży słój wyparzamy wrzącą wodą i wycieramy do sucha czystą ściereczką. Układamy śledzie w słoju warstwami, przesypując krążkami cebuli, marchewką, imbirem i przyprawami (listki laurowe, ziele angielskie gorczyca). Ocet wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i stawiamy na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Zdejmujemy ocet z ognia i studzimy. Jeśli płyn jest za kwaśny, dolewamy troszkę wody. Zimnym octem zalewamy śledzie. Słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Śledzie podajemy z gorącymi ziemniakami (mogą być pieczone, mogą w mundurkach) na obiad lub też ze świeżym razowym chlebem na przystawkę lub kolację.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzie marynowane po fińsku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |