W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku

Niecodzienny sposób przyprawienia ryby w duchu fusion cuisine.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczka ostrej pokruszonej papryki
  • 4 porcje filetów z łososia ze skórą (każdy o wadze mniej więcej 150 g)
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku - Opis przyrządzania:

Małą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wsypujemy kolendrę, koper włoski i kmin rzymski. Podpiekamy, mieszając, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć - kilkadziesiąt sekund. W ostatniej chwili wsypujemy pokruszoną ostrą papryczkę, mieszamy i wsypujemy do moździerza. Kiedy przyprawy wystygną, rozbijamy je tłuczkiem na możliwie gładki proszek. Do przypraw dodajemy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Rybę myjemy, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Łososia nacieramy mieszanką przypraw - po "mięsnej" stronie, skórę zostawiamy czystą. Odstawiamy rybę w chłodne miejsce na pół godziny. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, mieszając, aż zwiotczeje. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i wciskamy łyżkę soku. Solimy, mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy cebulę na maleńkim ogniu przez pół godziny, co jakiś czas zaglądając i mieszając. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy porcje łososia, skórą do dołu. Smażymy na sporym ogniu przez 2-3 minuty, po czym odwracamy i smażymy na rumiano, też jakieś 3 minuty - ryba w środku powinna być jeszcze różowa (chyba, że ktoś nie lubi, wtedy trzeba smażyć dłużej na nieco mniejszym ogniu). Łososia solimy, przekładamy na ogrzane talerze, a obok kładziemy uduszoną cebulkę. Podajemy z ziemniaczkami (np. w maśle lub gniecionymi) i jakąś raitą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Łosoś z przyprawami lekko po indyjsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: