W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki z pomidorami w curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Krewetki z pomidorami w curry

Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • olej z orzeszków ziemnych
  • Å‚yżeczka drobno posiekanego Å›wieżego imbiru
  • 2 Å‚yżki pasty curry Madras
  • szklanka mleka kokosowego (z kartonu lub puszki)
  • 2 pomidory
  • Å‚yżeczka pasty pomidorowej
  • 500 g (1/2 kg) ugotowanych obranych krewetek
  • sok z cytryny
  • Å›wieża kolendra do ozdoby
  • ryż basmati do podania

Krewetki z pomidorami w curry - Opis przyrzÄ…dzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i imbir. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Wlewamy zamieszane mleko kokosowe i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w kawałki - w ósemki, a każdą ósemkę w poprzek na pół. Pracusie mogą obrać pomidory ze skórki (na chwilę do wrzatku, przelewamy zimną wodą, a skórka sama zejdzie). Pokrojone pomidory dodajemy do sosu, wraz z pastą pomidorową. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze 5 minut. Kolendrę myjemy i osuszamy, oskubujemy listki. Do sosu dodajemy krewetki i podgrzewamy kilka minut, aż będą gorące. Podajemy z ryżem, przybrane listkami kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki z pomidorami w curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: