Jeszcze jedne krewetki w sosie curry, ale mnie ich zawsze mało. Tym razem z pomidorami.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krewetki z pomidorami w curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i imbir. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Wlewamy zamieszane mleko kokosowe i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tak zwanym międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w kawałki - w ósemki, a każdą ósemkę w poprzek na pół. Pracusie mogą obrać pomidory ze skórki (na chwilę do wrzatku, przelewamy zimną wodą, a skórka sama zejdzie). Pokrojone pomidory dodajemy do sosu, wraz z pastą pomidorową. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze 5 minut. Kolendrę myjemy i osuszamy, oskubujemy listki. Do sosu dodajemy krewetki i podgrzewamy kilka minut, aż będą gorące. Podajemy z ryżem, przybrane listkami kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Krewetki z pomidorami w curry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |