W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Frykadelki z sosem śmietanowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Frykadelki z sosem śmietanowym

Frykadelki z sosem śmietanowym

Bardzo dobre, rodzinne danie - niemal takie, jak w IKEI ;-). Podajemy z frytkami, sosem żurawinowym i sałatą.

Kraj pochodzenia: Kraje skandynawskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 25 g tartej buÅ‚ki
  • 100 ml mleka
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 Å‚yżki siekanej natki
  • 2 Å‚yżeczki ostrej musztardy
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • szklanka kremowej Å›mietanki

Frykadelki z sosem śmietanowym - Opis przyrządzania:

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy bułka napęcznieje, dodajemy mięso, 2 łyżki natki, łyżeczkę musztardy oraz trochę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie i toczymy z masy kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kulki i smażymy na średnim ogniu, aż będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy drugą łyżeczkę musztardy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut - sos powinien zgęstnieć i mieć beżowy kolor. Tuż przed podaniem posypujemy frykadelki resztą natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Frykadelki z sosem śmietanowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Frykadelki z sosem śmietanowym przepisy:

  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...
  • Mule z masÅ‚em musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
  • SaÅ‚atka z soczewicy z curry
    Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.
  • Francuska saÅ‚atka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
  • SaÅ‚atka z soczewicy z jajkiem
    Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: