Bardzo dobre, rodzinne danie - niemal takie, jak w IKEI ;-). Podajemy z frytkami, sosem żurawinowym i sałatą.
Kraj pochodzenia: Kraje skandynawskie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Frykadelki z sosem śmietanowym - Opis przyrządzania:
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy bułka napęcznieje, dodajemy mięso, 2 łyżki natki, łyżeczkę musztardy oraz trochę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie i toczymy z masy kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy kulki i smażymy na średnim ogniu, aż będą ładnie przyrumienione ze wszystkich stron. Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy drugą łyżeczkę musztardy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut - sos powinien zgęstnieć i mieć beżowy kolor. Tuż przed podaniem posypujemy frykadelki resztą natki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Frykadelki z sosem śmietanowym: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna