Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Coq au vin czyli kura w winie - Opis przyrzÄ…dzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kawałki.
Boczek kroimy w kostkÄ™. CebulÄ™, marchewkÄ™ i czosnek obieramy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy boczek i całą, nie pokrojoną, cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając i odwracając cebulę, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.
Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy kawałki kury i smażymy ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solimy i oprószamy mąką. Smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewamy wino. Dodajemy boczek wraz z cebulą, marchewkę i czosnek.
Listek laurowy, tymianek, seler i łodyżki natki myjemy i związujemy białą nitką. Wkładamy do rondla, rondel przykrywamy i dusimy kurę przez 2 i pół godziny.
Pieczarkom odcinamy nóżki, kapelusze obcieramy z paprochów czystą ściereczką.
Cebulki zanurzamy na minutÄ™ we wrzÄ…tku, przelewamy zimnÄ… wodÄ… i obieramy z Å‚usek.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulki. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią. Kiedy kura będzie już uduszona, dodajemy do sosu pieczarki z cebulkami. Dusimy jeszcze 5 minut, po czym przekładamy kawałki kury na ogrzany półmisek.
Z garnka wyjmujemy bukiecik ziół, dużą cebulę i marchewkę. Do sosu dodajemy czekoladę, mieszamy, żeby się rozpuściła i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba doprawić. Tak czy owak, dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Sosem polewamy mięso, rozkładając równomiernie boczek, cebulki i pieczarki.
Podajemy z makaronem lub młodymi ziemniakami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Coq au vin czyli kura w winie: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |