W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Coq au vin czyli kura w winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Coq au vin czyli kura w winie

Coq au vin czyli kura w winie

Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).

Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory kurczak (lub kura)
  • 200 g chudego wędzonego boczku
  • duża cebula
  • duża marchewka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • łyżka mąki
  • butelka dobrego bugunda
  • listek laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • łodyżka selera naciowego
  • kilka łodyżek natki pietruszki
  • 300 g małych pieczarek
  • 200 g małych cebulek
  • 2 kostki bardzo czarnej czekolady

Coq au vin czyli kura w winie - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kawałki.
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy boczek i całą, nie pokrojoną, cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając i odwracając cebulę, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.
Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy kawałki kury i smażymy ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solimy i oprószamy mąką. Smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewamy wino. Dodajemy boczek wraz z cebulą, marchewkę i czosnek.
Listek laurowy, tymianek, seler i łodyżki natki myjemy i związujemy białą nitką. Wkładamy do rondla, rondel przykrywamy i dusimy kurę przez 2 i pół godziny.
Pieczarkom odcinamy nóżki, kapelusze obcieramy z paprochów czystą ściereczką.
Cebulki zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy z łusek.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulki. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią. Kiedy kura będzie już uduszona, dodajemy do sosu pieczarki z cebulkami. Dusimy jeszcze 5 minut, po czym przekładamy kawałki kury na ogrzany półmisek.
Z garnka wyjmujemy bukiecik ziół, dużą cebulę i marchewkę. Do sosu dodajemy czekoladę, mieszamy, żeby się rozpuściła i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba doprawić. Tak czy owak, dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Sosem polewamy mięso, rozkładając równomiernie boczek, cebulki i pieczarki.
Podajemy z makaronem lub młodymi ziemniakami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Coq au vin czyli kura w winie: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Coq au vin czyli kura w winie przepisy:

  • Bulion z prawdziwkami
    Szalenie elegancka zupa z "garniturem" z mini warzyw i prawdziwków. Na bardzo wytworny obiad, wielką jesienną okazję, dla zaimponowania samym sobie...
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Roesti z grzybami
    Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
  • Kurczak w rieslingu
    Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2011-04-04 15:06:51
Eee, tamten z blogu "kulinarne etiudy" to przepisany z Julii Child...Wolę oryginał!
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2011-04-04 14:59:23
nie wierz gębie, połóż na zębie... czekolada uwydatnia smak wina. Robię tak od lat i innego przepisu już nie szukam, sorry. Mnie się zgadza :)
Moja ocena: 5

hmm, czekolada?!, 2011-04-04 14:31:56
Prawie się zgadza, ale czekolada... Doskonały przepis jest na stronie http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/coq-au-vin-kogut-w-winie.html, serio
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-10-28 6:24:37
Nie wierz gębie, połóż na zębie.
Moja ocena: 5

nicola, 2010-10-27 23:10:32
powiem tak... no moglo by to byc przepisem na coq au win....gdyby nie ta czekolada?? jak slowo daje... ktos chyba zarty sobie robi heheheh.
Moja ocena: brak oceny