W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków

Doskonałe (i oryginalne) pogryzki na przyjęcie koktajlowe. Możemy wszystko przygotować wcześniej i tylko wsadzić szaszłyczki do pieca kilka minut przed podaniem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 200 ml sosu sojowego
  • 4 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • 600 g maÅ‚ych prawdziwków
  • oliwa z oliwek
  • 24 krótkie patyczki do szaszÅ‚yków

Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków - Opis przyrządzania:

Z piersi zdejmujemy skórę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy każdą pierś w 12 cienkich pasków. Wkładamy mięso do szklanego naczynia. Sos sojowy mieszamy dobrze z miodem i zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przebieramy grzyby, przycinamy im ogonki i pędzelkiem czyścimy z mchu i piasku. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy prawdziwki i smażymy je na złoty kolor. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Mięso osączamy z marynaty i nawlekamy na patyczki, przetykając prawdziwkami. Szaszłyczki układamy na ruszcie lub blaszce i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony (kaczka powinna być różowa w środku). Podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: