W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w rieslingu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w rieslingu

Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory kurczak
  • 250 g (ćwierć kilo) malutkich cebulek
  • 2 łyżki masła
  • olej słonecznikowy
  • 250 g (ćwierć kilo) chudego wędzonego boczku
  • 50 ml koniaku
  • łyżka mąki
  • butelka dobrego rieslinga
  • listek laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • 250 g leśnych grzybów (rozmaitych)
  • 4 kromki dobrego chleba

Kurczak w rieslingu - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w nieduże kawałki. Cebulki obieramy i płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebulek. Smażymy jeszcze 5-7 minut, po czym odławiamy łyżką cedzakową. Na pozostały w rondlu tłuszcz kładziemy kawałki kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż będą dobrze rumiane ze wszystkich stron. Polewamy koniakiem, chwilkę podgrzewamy i podpalamy - przytykamy do sosu zapaloną zapałkę, jednocześnie odchylając głowę, żeby nam nie opaliło rzęs, brwi, włosów lub zarostu... Kiedy płomienie zgasną, posypujemy kurczaka mąką, dobrze mieszamy i wlewamy całą butelkę rieslinga. Dodajemy listek laurowy i tymianek (francuską modą związane razem białą nitką), sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru. Zagotowujemy, po czym dusimy na dość małym ogniu przez co najmniej pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, szybko je płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Co większe egzemplarze kroimy w kawałki. Kiedy kurczak będzie już niemal gotowy, smażymy grzyby w pozostałym maśle, aż wygotuje się z nich woda i będą ładnie przyrumienione. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Kurczaka odcedzamy z sosu i przekładamy na ogrzany półmisek. Okładamy dokoła cebulkami, boczkiem i grzybami. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, żeby się nieco zredukował, doprawiamy do smaku i polewamy kurczaka - jeśli sosu jest dużo, część podajemy w sosjerce. Z chleba robimy grzanki i podajemy do kurczaka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w rieslingu: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak w rieslingu przepisy:

  • Kurczak adobo (filipiński!) Kurczak adobo (filipiński!)
    Świetny kurczak w lekko kwaskowatym sosie z egzotyczną przyprawą *!*3552*!*. Robiłam to danie wielokrotnie, zawsze wszystkim smakowało.
  • Czosnkowy kurczak z białym winem
    Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.
  • Kurczak w sosie morelowym
    Szybkie danie dla wielbicieli mięsa z owocami i dla tych, którzy nie lubią męczyć się w kuchni - łagodny sos z morelami i pomarańczą robi się błyskawicznie, zaś kurczaka kupujemy gotowego z rożna lub wyciągamy z rosołu.
  • Kurczak ze smardzami
    Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.
  • Kurczak z chilli i makaronem ryżowym
    Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.




Podziel się linkiem:


Komentarze: