Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w rieslingu - Opis przyrzÄ…dzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w nieduże kawałki. Cebulki obieramy i płuczemy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy cebulki i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebulek. Smażymy jeszcze 5-7 minut, po czym odławiamy łyżką cedzakową. Na pozostały w rondlu tłuszcz kładziemy kawałki kurczaka i smażymy na dużym ogniu, aż będą dobrze rumiane ze wszystkich stron. Polewamy koniakiem, chwilkę podgrzewamy i podpalamy - przytykamy do sosu zapaloną zapałkę, jednocześnie odchylając głowę, żeby nam nie opaliło rzęs, brwi, włosów lub zarostu... Kiedy płomienie zgasną, posypujemy kurczaka mąką, dobrze mieszamy i wlewamy całą butelkę rieslinga. Dodajemy listek laurowy i tymianek (francuską modą związane razem białą nitką), sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki cukru. Zagotowujemy, po czym dusimy na dość małym ogniu przez co najmniej pół godziny. W tym czasie przebieramy grzyby, szybko je płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Co większe egzemplarze kroimy w kawałki. Kiedy kurczak będzie już niemal gotowy, smażymy grzyby w pozostałym maśle, aż wygotuje się z nich woda i będą ładnie przyrumienione. Lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Kurczaka odcedzamy z sosu i przekładamy na ogrzany półmisek. Okładamy dokoła cebulkami, boczkiem i grzybami. Sos gotujemy chwilę na dużym ogniu, żeby się nieco zredukował, doprawiamy do smaku i polewamy kurczaka - jeśli sosu jest dużo, część podajemy w sosjerce. Z chleba robimy grzanki i podajemy do kurczaka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w rieslingu: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |