W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piekielny kurczak

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Piekielny kurczak

Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 spore czerwone papryczki chilli
  • kawałek korzenia imbiru o długości 3 cm
  • 3 duże ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • oliwa z oliwek
  • spory kurczak

Piekielny kurczak - Opis przyrządzania:

Papryczki kroimy na pół, usuwamy pestki i ogonki, płuczemy. Imbir i czosnek obieramy, kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i grubo siekamy. Kmin rzymski i nasiona kolendry rozcieramy w moździerzu. Do malaksera wkładamy papryczki, imbir, czosnek, świeżą kolendrę, kmin roztarty z kolendrą, turmerik, łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Wszystko razem miksujemy na niezbyt gładką pastę. Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rękoma oddzielamy skórę od mięsa na piersiach (zaczynamy od strony szyi i jakby odklejamy skórę od mięsa, wkłądając ręce pod skórę - idzie to łatwo, trzeba tylko uważać, żeby skóry nie przebić). Smarujemy piersi połową pasty chilli i naciągamy z powrotem skórę. Resztą pasty smarujemy kurczaka już normalnie, ze wszystkich stron. Wkładamy mięso do szklanego naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przekładamy kurczaka do brytfanny i pieczemy około półtorej godziny, aż kurczak będzie rumiany. Przed pokrojeniem odstawiamy mięso na 5-10 minut w ciepłe miejsce.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Piekielny kurczak: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Piekielny kurczak przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Kurczak marynowany w jogurcie
    Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Kurczak z chilli i makaronem ryżowym
    Szybki kurczak typu stir-fry. Jeśli ktoś lubi dania szczególnie pikantne, niech doda więcej ostrych papryczek lub łyżkę azjatyckiego sosu chilli.
  • Tajski kurczak z grilla
    Bardzo smaczne, lekko pikantne kotlety z ciemnego, kurczaczego mięsa. Podajemy z sałatką z makaronu sojowego i jakimś tajskim sosem do maczania (niech już będzie gotowy).




Podziel się linkiem:


Komentarze: