Łagodniejsza wersja klasycznej tapenade. Masło kładziemy na kawałku grillowanego tuńczyka lub podajemy do pieczywa zamiast zwykłego masła.
Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło z tapenade - Opis przyrządzania:
Z oliwek wyjmujemy pestki. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy. Do malaksera lub blendera wkładamy masło, dodajemy oliwki, czosnek, oliwę z oliwek, pokrojony w kawałki filecik anchois i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy krótko (żeby masło się nie rozciapciało), metodą pulsacyjną, na w miarę gładką masę. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Jeśli masło podajemy do chleba, nie toczymy z niego żadnego wałka, tylko uklepujemy ładnie w miseczce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Masło z tapenade: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |