W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka "Gazpacho"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka "Gazpacho"

Słynna hiszpańska zimna zupa w postaci zdekonstruowanej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 grube kromki tostowego chleba
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • czerwony ocet winny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 4 dojrzałe podłużne pomidory
  • spory ogórek wężowy
  • duży strąk czerwonej papryki
  • duży strąk zielonej papryki
  • czerwona cebula

Sałatka "Gazpacho" - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z chleba tostowego odcinamy skórkę, zaś miękisz kroimy w kostkę i wsypujemy do miski. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i szybko mieszamy. Wysypujemy na blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoto, jakieś 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy sos: mieszamy pół szklanki oliwy z oliwek (najlepiej hiszpańskiej), posiekany drobno ząbek czosnku, 2 łyżki octu z czerwonego wina i 2 łyżki siekanej świeżej bazylii.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Ogórek myjemy, osuszamy i kroimy (ze skórką) w kostkę. Strąki papryki kroimy wzdłuż na pół, czyścimy z nasion, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka.
Wszystkie warzywa mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy. Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka "Gazpacho": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka "Gazpacho" przepisy:

  • Gazpacho z bazylią
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Paprykowe pesto
    Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: