W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pistacjowe pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Pistacjowe pesto

Pistacjowe pesto

Ciekawa odmiana popularnego włoskiego sosu pesto. Podajemy z makaronem lub na crostini.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/3 szklanki liści selera
  • szklanka rukoli
  • 50 g tartego świeżego parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki zimnego wywaru warzywnego
  • 40 g obranych
  • posiekanych orzeszków pistacjowych

Pistacjowe pesto - Opis przyrządzania:

Do malaksera wkładamy liście selera, rukolę, czosnek, oliwę z oliwek i parmezan. Dolewamy wywar warzywny i miksujemy, aż warzywa będą posiekane. Dodajemy orzeszki pistacjowe i miksujemy dalej na niezupełnie gładki sos. Ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy do wyparzonego słoiczka i na wierzch nalewamy trochę oliwy. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pistacjowe pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: