Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tapenade z Północnej Afryki - Opis przyrządzania:
Szczyptę szafranu zalewamy łyżeczką wrzątku i zostawiamy do wystygnięcia. Oliwki drylujemy. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoto na suchej patelni (mieszamy, żeby nie przypalić). Do malaksera lub blendera wkładamy oliwki, dodajemy orzeszki piniowe, fileciki anchois, ćwierć łyżeczki suszonego oregano, obrany ząbek czosnku i pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Miksujemy, aż wszystkie składniki będą drobniutko posiekane. Miksujemy dalej i dodajemy sok z limetki, 3 łyżki oliwy z oliwek i wodę z szafranem. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy tapenade do wyparzonego słoika, na wierzch nalewamy nieco oliwy i trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Tapenade z Północnej Afryki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |