W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dyniowy kremik z gorgonzolą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Dyniowy kremik z gorgonzolą

Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania miseczek
  • 500 g (1/2 kg) obranej dyni
  • 6 jajek
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 100 g sera gorgonzola
  • garść wyłuskanych włoskich orzechów

Dyniowy kremik z gorgonzolą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem 6 indywidualnych żaroodpornych miseczek.
Dynię kroimy w kawałki i gotujemy na parze przez 15 minut, aż będzie zupełnie miękka. Ugotowaną dynię rozgniatamy na gładkie piure, po czym przecieramy przez sitko.
Piure wlewamy na teflonowa patelnię i delikatnie podgrzewamy, mieszając, aż wyparuje możliwie dużo wody. Studzimy.
3 całe jajka i 3 żółtka (białka wlewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce) mieszamy ze śmietanką, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy piure z dyni, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszamy na gładki krem.
Gorgonzolę kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do kremu.
Orzechy grubo siekamy.
Krem rozdzielamy sprawiedliwie między przygotowane miseczki i posypujemy orzechami.
Ustawiamy miseczki w głębokiej blaszce, a wokół nich wlewamy wrzącą wodę - tyle, żeby sięgała do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut - krem powinien zastygnąć, a wierzch przyrumienić się ładnie.
Kremiki wyjmujemy z pieca i z wody, studzimy, aż będą ciepłe, a nawet letnie.
Podajemy ze świeżą bagietką i sałatą z sosem winegret.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dyniowy kremik z gorgonzolą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Dyniowy kremik z gorgonzolą przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
  • Kreolski kremik
    Jedna z wielu wersji pieczonego kremu, tym razem z mlekiem kokosowym. Świetny deser na lato, kiedy do stosu truskawek, malin, wiśni i porzeczek potrzebujemy czegoś łagodnego w smaku.
  • Pumpkin pie czyli tarta z kremem dyniowym
    Bez Pumpkin Pie nie ma Święta Dziękczynienia. Howgh.
  • Dyniowe krokieciki
    Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: