W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera

Cykoria to moje ulubione zimowe warzywo - sałatki z niej są doskonałe (z cytrusami, jabłkiem, śliwkami z octu...), ale jeszcze bardziej lubię cykorię na ciepło. A już z sosem z niebieskiego sera...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 zwarte kolby cykorii
  • cytryna
  • czubata łyżka masła
  • 150 g niebieskiego sera (najlepiej roqueforta)
  • 1/2 szklanki (125 ml) kremowej śmietanki
  • gałka muszkatołowa
  • świeży tymianek do dekoracji

Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera - Opis przyrządzania:

Cykorie obieramy z wierzchnich liści, przycinamy u podstaw, myjemy i kroimy wzdłuż na pół.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, kroimy na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cykorię przecięciem do dołu i smażymy na średnio małym ogniu, aż zwiotczeje i będzie rumiana ze wszystkich stron. Potrwa to około kwadransa do 20 minut, cykorię trzeba ostrożnie kilka razy przewrócić łyżką lub łopatką i skrapiać sokiem z cytryny i - ewentualnie - wodą, żeby cykoria się nie przypalała. Solimy i (pardon) pieprzymy z młynka.
Niebieski ser kruszymy i wkładamy do rondelka, dolewamy śmietankę. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, do zagotowania. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, oczywiście świeżo startą.
Usmażoną cykorię przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i dekorujemy kilkoma listkami tymianku.
Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cykoria smażona z sosem z niebieskiego sera: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: