...zresztą nie tylko do makaronu! Sos z cukinii (notabene pozwalający wykorzystać nadmiar cukiniowego szczęścia) jest także świetnym dodatkiem do białej gotowanej ryby, można go też zjeść na zimno, prosto ze słoika, łyżeczką.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 5-6 słoików
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos z cukinii na zimÄ™ (do makaronu) - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinię myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo (około pół godziny), aż będzie miękka.
Ugotowaną cukinię odcedzamy na durszlaku. Odcinamy cukiniom końce, odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do malaksera.
Rukolę i liście selera myjemy, osuszamy i dokładamy do malaksera.
Czosnek obieramy, grubo siekamy i dokładamy do warzyw.
Wszystko razem miksujemy, aż powstanie gęsty, możliwie jednolity sos. W czasie miksowania dolewamy oliwę.
Sos doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem (jednego i drugiego sporo) i jeszcze raz miksujemy.
Przelewamy sos do kilku niezbyt dużych (o pojemności około 200-250 ml), wysterylizowanych słoików, zakręcamy - ale nie na siłę, tylko tyle, żeby były zamknięte.
Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę. Na ściereczce ustawiamy słoiki, a dokoła nich wlewamy wodę o tej samej temperaturze, jaką ma sos w słoikach - tyle, żeby sięgała tuż pod pokrywkę (jeśli słoiki są różnej wysokości - ja na przykład recyklinguję szkło i często zdarzają mi się słoiki o różnych kształtach - za obowiązującą miarę bierzemy najniższy z nich).
Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy ogień na tyle, żeby woda była tuż pod punktem wrzenia i trzymamy tak garnek wraz ze słoikami przez 40 minut.
Ostrożnie (żeby się nie poparzyć) wyjmujemy słoiki z garnka i studzimy zupełnie.
Naklejamy naklejki i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Jeśli chcemy podać sos z makaronem, po prostu podgrzewamy w rondelku zawartość słoika, dodajemy ciut soku z cytryny i - powiedzmy - zieloną papryczkę chilli, a potem mieszamy z ugotowanym makaronem. Do tego konieczny jest świeżo starty parmezan!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos z cukinii na zimę (do makaronu): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |