W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cejlońskie curry z buraczków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Cejlońskie curry z buraczków

Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.

Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) buraczków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/4 łyżeczki brązowej gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki mielonego turmeriku
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • laska cynamonu
  • 2 pomidory z puszki (posiekane)
  • 1/2 szklanki gęstego niesłodkiego mleka kokosowego
  • sok z limetki

Cejlońskie curry z buraczków - Opis przyrządzania:

Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, obieramy cienko ze skórki i kroimy w zapałkę (czyli długie cienkie paski).
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków, myjemy i kroimy w plasterki.
W woku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie gorący, wrzucamy gorczycę.
Kiedy ziarenka zaczną strzelać i podskakiwać, dokładamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.
Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta, po czym dodajemy listki laurowe, turmerik, kmin rzymski i cynamon. Wrzucamy też buraczki i smażymy wszystko, mieszając, jakieś dwie minuty.
Teraz dodajemy posiekane pomidory z puszki, sporą szczyptę soli i skromną szklankę wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy buraczki, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać, czyli powiedzmy kwadrans.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku sokiem z limetki, po czym podajemy z ryżem i innymi rodzajami curry.*

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cejlońskie curry z buraczków: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Cejlońskie curry z buraczków przepisy:

  • Escabeche z białej ryby
    Doskonała, lekka przystawka z ryby najpierw usmażonej, a potem zamarynowanej w pikantnej marynacie. Danie dla wielbicieli zielonych papryczek jalapeno (czyli między innymi dla mnie).
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
  • Ulubione warzywne curry Anusi Ulubione warzywne curry Anusi
    Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...
  • Kalafior duszony z sosem curry
    Zamerykanizowane (czytaj: uproszczone) curry z kalafiora, tego najwdzięczniejszego chyba zimowego warzywa. Doskonałą wegetariańska potrawa (z miską ciemnego ryżu chociażby) na zimowy, mroźny wieczór.
  • Fasola mungo (urad) z jogurtem Fasola mungo (urad) z jogurtem
    Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)


Podziel się linkiem:




Komentarze: