Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka (Cejlon)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cejlońskie curry z buraczków - Opis przyrządzania:
Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, obieramy cienko ze skórki i kroimy w zapałkę (czyli długie cienkie paski).
CebulÄ™ i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczki pozbawiamy ogonków, myjemy i kroimy w plasterki.
W woku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie gorący, wrzucamy gorczycę.
Kiedy ziarenka zaczną strzelać i podskakiwać, dokładamy cebulę, czosnek i papryczki chilli.
Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się przezroczysta, po czym dodajemy listki laurowe, turmerik, kmin rzymski i cynamon. Wrzucamy też buraczki i smażymy wszystko, mieszając, jakieś dwie minuty.
Teraz dodajemy posiekane pomidory z puszki, sporą szczyptę soli i skromną szklankę wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy buraczki, aż będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać, czyli powiedzmy kwadrans.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku sokiem z limetki, po czym podajemy z ryżem i innymi rodzajami curry.*
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cejlońskie curry z buraczków: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |