W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dyniowe krokieciki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Dyniowe krokieciki

Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dyni bez skóry i nasion
  • 4 jajka
  • czubata łyżka mąki
  • olej do smażenia

Dyniowe krokieciki - Opis przyrządzania:

Dynię kroimy w kawałki i gotujemy na parze przez 15 minut mniej więcej, aż będzie zupełnie miękka. Przekładamy do miski i starannie rozgniatamy widelcem na piure.
Do dyni dodajemy 2 całe jajka, sól i pieprz do smaku, starannie mieszamy na gładką masę.
Na jeden talerz wsypujemy mąkę. Na drugi talerz wlewamy 2 białka i lekko ubijamy je widelcem - aż się spienią.
Z piure robimy dwiema łyżkami małe krokieciki i zanurzamy je najpierw w białku, a potem obtaczamy w mące.
W rondlu rozgrzewamy szklankę oleju. Kiedy będzie gorący, wkładamy kilka krokiecików i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Smażymy resztę krokiecików, posypujemy wszystkie świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dyniowe krokieciki: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Dyniowe krokieciki przepisy:

  • Krokieciki ziemniaczane
    Klasyczny dodatek do mięsa. Miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz krokiety stworzone są do wybierania z talerza mięsnego sosu.
  • Krokieciki z kalafiora
    Bezpretensjonalne małe danko - zgrabne kotleciki z ziemniaków i kalafiora. Podajemy z ulubionym sosem - np. koperkowym - lub na sałacie, w towarzystwie surówki z marchewki i jakiegoś słodko-kwaśnego chutneyu.
  • Krokieciki z łososiem
    Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...
  • Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu
    Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
  • Dyniowy kremik z gorgonzolą
    Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.


Podziel się linkiem:




Komentarze: