W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Choka z pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Choka z pomidorów

"Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.

Kraj pochodzenia: Indie/Trynidad

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • cebula średniej wielkości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zielona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

Choka z pomidorów - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pomidory myjemy, układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans - aż zmiękną. Wyjmujemy, studzimy nieco, po czym zdejmujemy skórkę i usuwamy możliwie jak najwięcej nasion. Pomidory drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy, odcinamy ogonek, po czym drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy kmin rzymski i smażymy minutę, mieszając.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż będą złoto-brązowe.
Dodajemy posiekane pomidory i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, pod przykryciem.
Dodajemy papryczkę i doprawiamy do smaku sola i szczyptą cukru.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Choka z pomidorów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Choka z pomidorów przepisy:

  • Encebollado
    Sos do szaszłyków - z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby. Spora ilość kminu rzymskiego nadaje mu egzotyczny posmak.
  • Pomidory w kokosowym sosie Pomidory w kokosowym sosie
    Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
  • Sardyńskie penne Sardyńskie penne
    Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.


Podziel się linkiem:




Komentarze: