W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Choka z pomidorów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Choka z pomidorów

"Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.

Kraj pochodzenia: Indie/Trynidad

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • cebula średniej wielkości
  • 2 duże ząbki czosnku
  • zielona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

Choka z pomidorów - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pomidory myjemy, układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans - aż zmiękną. Wyjmujemy, studzimy nieco, po czym zdejmujemy skórkę i usuwamy możliwie jak najwięcej nasion. Pomidory drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy, odcinamy ogonek, po czym drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy kmin rzymski i smażymy minutę, mieszając.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż będą złoto-brązowe.
Dodajemy posiekane pomidory i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, pod przykryciem.
Dodajemy papryczkę i doprawiamy do smaku sola i szczyptą cukru.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Choka z pomidorów: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: