W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos cumberland

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos cumberland

Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
  • 350 g domowej galaretki z czerwonych porzeczek
  • 125 ml porto
  • 2 łyżeczki głądkiej mączki kukurydzinej

Sos cumberland - Opis przyrządzania:

Pomarańcze i cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny - tylko pomarańczową i żółtą warstwę, białe albedo odcinamy. Kroimy skórkę w cieniutkie paseczki. Wkładamy skórkę do rondelka, wlewamy 200 ml wody i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i odkładamy na bok. Ze wszystkich pomarańczy i cytryn wyciskamy sok i wlewamy go do rondelka (tego po skórkach). Szalotki obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do soku. Do rondelka wkładamy też gorczycę i galaretkę i podgrzewamy, mieszając, aż galaretka się rozpuści. Przelewamy przez sitko i dolewamy porto. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Mączkę kukurydzianą mieszamy z łyżką wody i dodajemy do sosu. Wrzucamy skórki i gotujemy sos jeszcze chwilę, mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos cumberland: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos cumberland przepisy:

  • Sos żurawinowy z porto Sos żurawinowy z porto
    Doskonały sos do indyka lub kurczaka, ale także naszego rodzimego schabu. Oczywiście pasuje też do smażonego sera, pieczonego camemberta lub serków z jabłkiem.
  • Linguine z pomarańczami
    Zupełnie nietypowy przepis na makaron w sosie maślanym z pomarańczami. Sos wymaga uwagi i pewnej delikatności w podejściu, ale warto spróbować.
  • Cielęcina z marchewką i rodzynkami
    Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
  • Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato)
    Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...




Podziel się linkiem:


Komentarze: