Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chłodnik ze szparagów - Opis przyrządzania:
Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam złamie się w odpowiednim miejscu. Płuczemy szparagi w zimnej wodzie i osuszamy. Odcinamy czubki szparagów na długość 5 cm. Resztę kroimy w plasterki. Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końcówki. Starannie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w plasterki. W sporym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy pory i smażymy na małym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną. Dodajemy plasterki szparagów, mieszamy i przykrywamy. Dusimy warzywa na małym ogniu przez 8-10 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy czubki szparagów. Gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy pokrywkę z garnka i posypujemy warzywa mąką. Starannie mieszamy i gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy po trochu wywar z kurczaka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez pół godziny, czyli 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy zupę partiami w malakserze lub blenderze, aż będzie bardzo gładka. Przelewamy zupę przez sitko do miski i dodajemy pół szklanki jogurtu. Starannie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zimną zupę doprawiamy jeszcze raz solą i nakładamy do miseczek. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę jogurtu, ozdabiamy czubkami szparagów i posypujemy koperkiem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Chłodnik ze szparagów: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |