Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jajka mollet - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W garnku zagotowujemy wodę. Każde jajko nakłuwamy specjalnym przyrządem lub grubą igłą na środku podstawy - czyli szerszej części jajka. Dzięki temu przebijamy pęcherzyk powietrza, który jest w tym miejscu. Cały zabieg wprawdzie nie wyklucza zupełnie pęknięcia jajka przy gotowaniu, ale zmniejsza ryzyko. Jajka kładziemy na łyżkę i delikatnie wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 5-6 minut, po czym jajka wyjmujemy łyżką i natychmiast wkładamy pod strumień zimnej wody. Zostawiamy je w tej zimnej wodzie aż do wystygnięcia. Jajka ostrożnie obieramy ze skorupek - uwaga, żeby nie przebić białka!
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Jajka mollet: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |