Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.
Przepis na Sos stemperata >>
Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.
Przepis na Tempura z zielonych warzyw >>
Góra kapusty z górą mięsa, czyli bigos po alzacku. Danie na bardzo mroźny dzień (za to wina da się pod to wypić sporo). Obecność mocnej musztardy i chrzanu obowiązkowa!
Przepis na Klasyczna choucroute >>
Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
Przepis na Coq au vin czyli kura w winie >>
Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.
Przepis na Åšmietanowy sos chrzanowy >>
Wspaniała, absolutnie klasyczna, alzacka potrawa. Tylko błagam - niech riesling (zarówno do duszenia, jak i do picia z daniem) nie będzie z tych najtańszych!
Przepis na Kurczak w rieslingu >>
Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.
Przepis na Sos chrzanowy alzacki (zimny) >>
Doskonałe do pogryzania przy każdej okazji.
Przepis na Migdały z przyprawami >>
Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.
Przepis na Sos chrzanowy alzacki (ciepły) >>
Świetne danie dla dużej ilości osób. Podajemy z ryżem, makaronem lub - szczególnie w obliczu braku czasu - z kuskusem.
Przepis na Cytrynowe klopsiki >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |