Bardzo śmieszne danie-nie danie, bo jak nazwać nasączone wódką pomidorki koktajlowe? Podajemy nabite na wykałaczki, jak koreczki, ku uciesze dorosłych gości, ale uwaga - amatorzy alkoholu w wersji słodkiej raczej nie będą zachwyceni.
Przepis na Pomidorki "bloody Mary" >>
Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.
Przepis na Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki >>
Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
Przepis na Frittata ze szparagami >>
Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
Przepis na Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie >>
Świeża w smaku sałatka z mojego ukochanego "szklanego" makaronu. Pasuje do każdego mięsa ze wschodnimi przyprawami, a także do białej ryby lub grillowanych krewetek.
Przepis na Sałatka z makaronu sojowego >>
Oryginalna, inspirowana włoskimi i francuskimi plackami z cieciorki, przystawka, doskonale nadająca się na rozpoczęcie eleganckiego obiadu z menu śródziemnomorskim.
Przepis na Blinki z grochu włoskiego z kaczką >>
"Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
Przepis na Dynia grillowana z czosnkiem >>
Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
Przepis na Żeberka po chińsku >>
Kremowe, morskie risotto, zgodnie z włoskim zwyczajem bez dodatku sera. Bardzo smaczne i delikatne.
Przepis na Risotto z mulami >>
Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).
Przepis na Sernik nowojorski, biało-czekoladowy >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |