W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tempura z zielonych warzyw

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Tempura z zielonych warzyw

Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.

Kraj pochodzenia: Japonia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka brokułów
  • 2 cukinie
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 200 g zwykłej mąki
  • 25 g mączki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Tempura z zielonych warzyw - Opis przyrządzania:

Brokuły dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w plasterki (odcinając zdrewniałe części). Płuczemy i osuszamy. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w dość cienkie plasterki. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki (wystarczy szparag zgiąć, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube, kroimy je wzdłuż na pół. Myjemy i osuszamy. Papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, drobniutko siekamy. Mąkę zwykłą i kukurydzianą przesiewamy do miski. Wbijamy całe jajka i solimy. Miksujemy na gładkie ciasto, dodając stopniowo 400 ml bardzo zimnej wody. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie, metalową łyżką, mieszamy z ciastem. Dodajemy posiekane chilli. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160-170 stopni, lub też wlewamy do garnka i rozgrzewamy do takiej temperatury, że kostka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w 30 sekund. Warzywa zanurzamy w cieście - powinny być pokryte dość cienką warstwą, więc nadmiar ciasta strząsamy. Wkładamy warzywa po kilka sztuk na raz i smażymy na złoty kolor, czyli przez około 3 minuty. Kontynuujemy smażenie, trzymając już gotowe warzywa w ciepłym miejscu. Gdy tylko wszystkie warzywa są usmażone, podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tempura z zielonych warzyw: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tempura z zielonych warzyw przepisy:

  • Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku) Polędwica z zielonymi szparagami (po chińsku)
    Paski mięsa w ostrej marynacie, szybko usmażone z zielonymi szparagami... Pochodzenie tego dania jest na pewno chińskie, ale czy tak zupełnie autentyczne, to nie mam pojęcia. Za to bardzo lubię zielone szparagi!
  • Jajka zapiekane ze szparagami
    Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!
  • Frittata ze szparagami
    Smaczny wegetariański lunch - frittatę podajemy na ciepło lub nawet letnio, z rukolą z winegretem i kilkoma rzodkiewkami dla koloru.
  • Tarta z zielonymi szparagami Tarta z zielonymi szparagami
    W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
  • Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi
    Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).




Podziel się linkiem:


Komentarze: