Świetne, chrupiące warzywka w pikantnym cieście. Podajemy na gorąco, z jakimś dobrym chutneyem.
Kraj pochodzenia: Japonia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tempura z zielonych warzyw - Opis przyrzÄ…dzania:
Brokuły dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w plasterki (odcinając zdrewniałe części). Płuczemy i osuszamy. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w dość cienkie plasterki. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki (wystarczy szparag zgiąć, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube, kroimy je wzdłuż na pół. Myjemy i osuszamy. Papryczki chilli myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, drobniutko siekamy. Mąkę zwykłą i kukurydzianą przesiewamy do miski. Wbijamy całe jajka i solimy. Miksujemy na gładkie ciasto, dodając stopniowo 400 ml bardzo zimnej wody. Białka ubijamy na miękką pianę i delikatnie, metalową łyżką, mieszamy z ciastem. Dodajemy posiekane chilli. Olej rozgrzewamy we frytownicy do 160-170 stopni, lub też wlewamy do garnka i rozgrzewamy do takiej temperatury, że kostka chleba wrzucona do oleju zarumieni się w 30 sekund. Warzywa zanurzamy w cieście - powinny być pokryte dość cienką warstwą, więc nadmiar ciasta strząsamy. Wkładamy warzywa po kilka sztuk na raz i smażymy na złoty kolor, czyli przez około 3 minuty. Kontynuujemy smażenie, trzymając już gotowe warzywa w ciepłym miejscu. Gdy tylko wszystkie warzywa są usmażone, podajemy nie zwlekając.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tempura z zielonych warzyw: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |