Doskonałe małe danko, lub - przy większej ilości naleśników - cały posiłek. Zasłużona nagroda dla smażącego.
Przepis na Bretoński naleśnik z jajkiem >>
Ukochane danie dzieciństwa - naleśniki z białym serem. Niektórzy lubią też pierogi z białym serem na słodko - konieczne polane gęstą śmietaną.
Przepis na Farsz z białego sera (klasyczny i słodki) >>
Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
Przepis na Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) >>
Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).
Przepis na Galettes (bretońskie naleśniki gryczane) >>
Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.
Przepis na Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) >>
Właściwie bardziej jedno danie, niż zupa - gęsta, zielona od warzyw i pesto minestrone uzupełniona jest o duże krewetki.
Przepis na Minestrone z owocami morza >>
Prosty i bardzo smaczny pasztecik z dwu rodzajów pstrąga - świeżego i wędzonego. Podajemy z cienkimi grzankami i kieliszkiem białego wina.
Przepis na Pasztet z wędzonego pstrąga >>
Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
Przepis na Marynata cytrynowa >>
Koktajl ten nazwę swoją zawdzięcza barwie - płytkiego, ciepłego morza.
Przepis na Rafa koralowa >>
Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!
Przepis na Marynata do żeberek >>
« | Sierpień 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |