Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.
Przepis na Przydymione śliwki w occie >>
Pyszna letnia sałatka na kolację w ciepły wieczór. Jeśli podamy do niej czosnkową bagietkę i może jeszcze krążek koziego camemberta, to możemy nawet zaprosić gości (niech przyniosą wino).
Przepis na Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym >>
Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.
Przepis na Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki >>
O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!
Przepis na Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino >>
Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.
Przepis na Pasztet z wątróbek i szalotek >>
Popularny hiszpański klasyk, doskonała kombinacja krewetek i sherry. Podajemy prosto z patelni, a najlepiej w ogóle na niej - sos po smażeniu krewetek wart jest wycierania kawałkami bagietki.
Przepis na Krewetki z sherry >>
Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.
Przepis na Crostini z jabłkiem >>
Specjalność Pikardii - krainy w północnej Francji. Możemy nafaszerowane naleśniki zwinąć i zapiec w śmietanie z serem, możemy też zrobić z nich "woreczki" i zawiązać je kawałkiem szczypiorku.
Przepis na Ficelles picardes >>
Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
Przepis na Angielski pasztet z Å‚ososia >>
Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
Przepis na Farsz ze szpinaku >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |