Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.
Przepis na Cielęcina z winogronami >>
Pyszna sałatka dla wielbicieli bobu. Dodatek grzanek i sera czyni z niej lekkie, ale treściwe danie lunchowe.
Przepis na Sałatka z bobu z grzankami >>
Ciepłe masło o lekko anyżkowym smaku, do maczania listków karczochów. Równie dobrze się sprawdza jako niekłopotliwy sos do białej ryby.
Przepis na Topione masło z estragonem >>
Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.
Przepis na Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy >>
Soczyste, słodkie cebule możemy podawać na gorąco do mięsa lub ryby lub też odstawić je na pół godziny i podać na ciepło, na przystawkę.
Przepis na Grillowane cebule >>
Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.
Przepis na Befsztyki z oliwkami >>
Jesień za pasem, dynie na straganach...
Przepis na Risotto z dynią i marsalą >>
Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.
Przepis na Zupa z Gewurztraminerem >>
Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.
Przepis na Topione masło cytrynowe >>
Ładna, zielona tarta z lekko kwaskowatym kremem z koziego twarożku. Dobry sposób na nadmiar cukinii...
Przepis na Quiche z cukinią i kozim serem >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |