Delikatny i smaczny kremowy pasztet do smarowania kawałków ciepłych grzanek. Dobra "gościowa" przystawka.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasztet z wątróbek i szalotek - Opis przyrządzania:
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wątróbki płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy z żyłek i resztek tłuszczu. Kroimy w mniejsze kawałki. Na dużą patelnię wkładamy 3/4 masła (150 g) i roztapiamy. Wkładamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez minutę, po czym dokładamy wątróbki. Dodajemy listki laurowe i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż mięso będzie zupełnie usmażone. Wlewamy brandy i dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmujemy liście laurowe, zaś resztę (mięso z sosem) przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pasztet przekładamy do 8 małych miseczek, dobrze ugniatając. Wygładzamy powierzchnię. Resztę masła roztapiamy w małym rondelku. Polewamy powierzchnię pasztecików i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby masło stężało. Pasztet wyjmujemy na 20 minut przed podaniem. Podajemy z borówkami, marynatami i grzankami Melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Pasztet z wątróbek i szalotek: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |