W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ficelles picardes

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Ficelles picardes

Specjalność Pikardii - krainy w północnej Francji. Możemy nafaszerowane naleśniki zwinąć i zapiec w śmietanie z serem, możemy też zrobić z nich "woreczki" i zawiązać je kawałkiem szczypiorku.

Kraj pochodzenia: Francja - Pikardia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 250 g grzybów (leśnych lub pieczarek)
  • łyżka masła
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 100 g sera gruyere
  • 12 naleśników
  • 12 małych i cienkich plasterków szynki

Ficelles picardes - Opis przyrządzania:

Grzyby przebieramy, szybko płuczemy i osączamy na ściereczce. Drobno siekamy. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy grzyby i chwilę podsmażamy na dużym ogniu. Potem ogień zmniejszamy i dusimy grzybki przez 10 minut. Dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy i odparowujemy na średnim ogniu, aż masa grzybowa będzie gęsta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gruyere ścieramy na drobnej tarce i 2 łyżki dodajemy do masy grzybowej. Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Na każdym naleśniku kładziemy plaster szynki. Na szynce rozsmarowujemy masę grzybową, po czym naleśniki zwijamy w ruloniki i układamy w żaroodpornym naczyniu. Możemy też uformować nadziane naleśniki w woreczki i związać je kawałkiem szczypiorku. Naleśniki smarujemy resztą śmietany i posypujemy resztą tartego sera. Wstawiamy pod nagrzany opiekacz na kilka minut, aż ser się przyrumieni. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Ficelles picardes: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ficelles picardes przepisy:

  • Gratin z kalafiora
    Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
  • Ziemniaki z gruyerem
    Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...
  • Sandwiczowe paluszki z pastą serową
    Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.
  • Jajka po lotaryńsku
    Klasyczne francuskie danie, doskonałe na niedzielne śniadanie (do rymu wyszło, ale to niechcący). Najładniej byłoby mieć specjalne jednoosobowe naczynka żaroodporne (żeby się 2 jajka zmieściły)...
  • Les Gougères Les Gougères
    Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.




Podziel się linkiem:


Komentarze: