W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki

Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg woÅ‚owiny na gulasz
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 Å‚yżki masÅ‚a
  • butelka belgijskiego piwa
  • 1/2 Å‚yżeczki tymianku
  • listek laurowy
  • kromka piernika (bez lukru)
  • Å‚yżka ostrej musztardy
  • Å‚yżka galaretki porzeczkowej

Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy, osuszamy i czyścimy z nadmiaru tłuszczu, jednocześnie krojąc w gulaszową kostkę. Obsypujemy mąką i strząsamy jej nadmiar. Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wkładamy kostki mięsa - nie za dużo naraz - i osmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do ciężkiego garnka. Na patelnię wkładamy resztę masła i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 15 minut - cebula powinna być brązowa, chociaż - oczywiście - nie przypalona. Dodajemy cebulę do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę piwa i zagotowujemy, odskrobując od dna wszelkie kawałeczki mięsa i cebuli. Przelewamy do garnka z mięsem i dolewamy resztę piwa. Dodajemy tymianek i listek laurowy, wszystko solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Piernik smarujemy musztardą i kładziemy na mięsie. Garnek przykrywamy i dusimy gulasz na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso powinno byc idealnie miękkie, a sos ciemny i gęsty. Przed podaniem dodajemy galaretkę i wszystko dobrze mieszamy, żeby piernik rozpuścił się w sosie. Sprawdzamy smak (sól, pieprz) i podajemy - najlepiej z frytkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: