W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki

Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • butelka belgijskiego piwa
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • listek laurowy
  • kromka piernika (bez lukru)
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka galaretki porzeczkowej

Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i czyścimy z nadmiaru tłuszczu, jednocześnie krojąc w gulaszową kostkę. Obsypujemy mąką i strząsamy jej nadmiar. Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztapiamy łyżkę masła. Wkładamy kostki mięsa - nie za dużo naraz - i osmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do ciężkiego garnka. Na patelnię wkładamy resztę masła i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 15 minut - cebula powinna być brązowa, chociaż - oczywiście - nie przypalona. Dodajemy cebulę do mięsa. Na patelnię wlewamy trochę piwa i zagotowujemy, odskrobując od dna wszelkie kawałeczki mięsa i cebuli. Przelewamy do garnka z mięsem i dolewamy resztę piwa. Dodajemy tymianek i listek laurowy, wszystko solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy. Piernik smarujemy musztardą i kładziemy na mięsie. Garnek przykrywamy i dusimy gulasz na małym ogniu przez 2 godziny. Mięso powinno byc idealnie miękkie, a sos ciemny i gęsty. Przed podaniem dodajemy galaretkę i wszystko dobrze mieszamy, żeby piernik rozpuścił się w sosie. Sprawdzamy smak (sól, pieprz) i podajemy - najlepiej z frytkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki przepisy:

  • Wołowina duszona z prawdziwkami po polsku
    Ciemnobrązowy gulasz w grzybowym sosie... Mmm... Od razu robi się cieplej.
  • Po prostu Piernik Po prostu Piernik
    Po długich poszukiwaniach i próbach, ten właśnie Piernik okazał się najwybitniejszy. Jest to bardzo stary przepis, od mojej Prababki prawdopodobnie, ale dopiero teraz zrobiłam go własnoręcznie - przez wiele lat piekła go moja Ciocio-Babcia Sławcia, a potem co roku ulegałam głupiej pokusie, by próbować nowe przepisy. A ten Piernik jest szlachetnie prosty, podobny bardziej do chleba, niż słodkiego ciasta - wspaniały z masłem na świąteczne śniadanie! - ortodoksyjny, powiedziałabym. Musiałam go, niestety, uwspółcześnić, rezygnując z żytniej mąki pytlowej, gdyż produkt ten odszedł był już w siną dal historii młynarstwa...
  • Angielski piernik
    Brytyjczycy nie dodają miodu do swych korzennych ciast - tę rolę spełnia Golden Syrup lub (jak w tym przepisie) melasa. Kawałki tego piernika możemy smarować imbirowym masłem (lub, oczywiście, zwykłym).
  • Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
    Francuski sposób na twardą wołowinę - kostki mięsa dusimy powoli w dobrym czerwonym winie, aż będą idealnie miękkie, a sos będzie ciemnobrązowy, gęsty i pachnący. Podajemy z bagietką, gotowanymi kartofelkami lub kluseczkami.
  • Potrawka z cielęciny
    Klasyczna potrawka z cielęciny i warzyw z kremowym delikatnym sosem. Po francusku potrawa nazywa się blanquette de veau i jest bardzo lubiana przez wszystkie pokolenia.




Podziel się linkiem:


Komentarze: