W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym

Pyszna letnia sałatka na kolację w ciepły wieczór. Jeśli podamy do niej czosnkową bagietkę i może jeszcze krążek koziego camemberta, to możemy nawet zaprosić gości (niech przyniosą wino).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dojrzaÅ‚e pomidory
  • 6 Å‚yżek gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • Å‚yżka gruboziarnistej musztardy
  • 2 Å‚yżki siekanego koperku

Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory horyzontalnie w cienkie plasterki i układamy ładnie na dużym talerzu. Lekko solimy. Śmietanę mieszamy z łyżką oliwy, łyżką soku z cytryny i musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sosem polewamy pomidory i posypujemy koperkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pomidory w sosie musztardowo-śmietanowym przepisy:

  • Pieczarki w oliwie po grecku
    Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.
  • Pomidorowy sos winegret
    Doskonały sos do sałat z surowych lub pieczonych warzyw. Świetny do Caprese lub grillowanych bakłażanów.
  • CiepÅ‚a saÅ‚ata z cieciorki i fety
    Co tu dużo gadać - to jest naprawdę bardzo dobra rzecz.
  • ProÅ›ciutkie curry z jagniÄ™cinÄ…
    Najprostsze curry, jakie znam - oczywiście z dodatkiem gotowej pasty, według upodobania łagodnej, średnio ostrej lub piekielnej. Podajemy z ryżem i ogórkową raitą (*!*3103*!*), odrobina chutneyu z mango też pewnie nie zaszkodzi.
  • Turecka saÅ‚atka z pomidorów z paprykÄ… Turecka saÅ‚atka z pomidorów z paprykÄ…
    Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: