Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Crostini z jabłkiem - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy grill w piekarniku. Z kromek chleba wycinamy kółka o średnicy jabłka (albo trochę większe). Skrapiamy chleb oliwą i wstawiamy pod grill. Opiekamy na rumiano z obu stron. Jabłko myjemy i osuszamy. Przyrządem do wydrążania jabłek usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy jabłko w 4 grube, poziome plastry. Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, bo mają skłonność do przypalania się. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy plastry jabłek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. w piekarniku, który będzie jeszcze ciepły po robieniu grzanek). Na patelnię wkładamy plastry boczku i smażymy na sporym ogniu z obu stron - boczek powinien być rumiany i chrupki. Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster jabłka, na jabłku - boczek. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Crostini z jabłkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |