W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Crostini z jabłkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Crostini z jabłkiem

Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 plastry dobrego wędzonego boczku

Crostini z jabłkiem - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Z kromek chleba wycinamy kółka o średnicy jabłka (albo trochę większe). Skrapiamy chleb oliwą i wstawiamy pod grill. Opiekamy na rumiano z obu stron. Jabłko myjemy i osuszamy. Przyrządem do wydrążania jabłek usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy jabłko w 4 grube, poziome plastry. Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, bo mają skłonność do przypalania się. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy plastry jabłek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. w piekarniku, który będzie jeszcze ciepły po robieniu grzanek). Na patelnię wkładamy plastry boczku i smażymy na sporym ogniu z obu stron - boczek powinien być rumiany i chrupki. Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster jabłka, na jabłku - boczek. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Crostini z jabłkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Crostini z jabłkiem przepisy:

  • Duńskie jabłka z boczkiem
    Wprawdzie "Dania jest więzieniem", jak mawiał sfrustrowany duński książę, ale wieprzowinę mają tam doskonałą. Jabłka z boczkiem to przykład szybkiego, podnoszącego na duchu dania, które świetnie rozgrzewa w typowe dla Danii wietrzne jesienne dni. To jedno z ulubionych dań moich dzieci.
  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
  • Burgery z kurczaka z jabłkiem
    Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład *!*1927*!* lub *!*3227*!* (jeszcze więcej jabłek!).
  • Sałata z cykorii
    W zimie chętniej jadamy nie tylko cięższe potrawy, ale i mocniej przyprawione. Sałatka z cykorii z musztardowym sosem jest takim doskonałym zimowym daniem, zwłaszcza, że sezon na cykorię jest właśnie o tej porze roku.
  • Kurczak z jałowcówką
    Smaczny kurczak, duszony z ziołami i kawałkami jabłka. Jałowcówka dodaje charakteru, a że ją podpalamy, alkohol się ulatnia i kurczaka może spożywać także przyszłość narodu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: